Billedkunst

School of Disobedience, Jani Leinonen

ARoS Aarhus Kunstmuseum, 2016

The Most Terrible Things, Jani Leinonen, 2015. Billede: Ole Hein.

The Most Terrible Things, Jani Leinonen, 2015. Billede: Ole Hein.

School of Disobedience, Jani Leinonen,
18.3.-10.6.2016 / ARoS Aarhus Kunstmuseum, 
Aarhus 

”De mest forfærdelige begivenheder i verdenshistorien såsom krige, folkedrab og slaveri har ikke været et resultat af ulydighed, men af lydighed og underkastelse.” Howard Zinn (1922 – 2010) 

Udstillingen Skolen for Ulydighed (School of Disobedience) af Jani Leinonen kunne opleves på ARoS Aarhus Kunstmuseum 13.3.-10.6.2016. På udstillingen satte Leinonen fokus på, hvordan kunsten kan bruges som katalysator for politisk aktivisme. Udstillingen var bygget op i tre rum i galleriet på niveau 5. I det første rum mødte publikum velkendte brands, logoer og slogans blandet med politiske og religiøse undertoner. Flere udgaver af klovnen Ronald McDonald – blandt andet i halshugget tilstand – optrådte i dette rum. Det andet rum var en installation, der refererede til en aktion tilbage i 2011, hvor Jani Leinonen gjorde oprør mod en lov i Ungarn, som fastslog, at det ikke længere var lovligt at sove på gaden. Denne lov ramte mange hjemløse, og Leinonens fiktive burgerbar Hunger King satte som aktion fokus på forskellen mellem rig og fattig. 

I udstillingens tredje rum rang klokken ind til time - og der står ulydighed på skemaet i Leinonens skole. Installationen var bygget op som et klasselokale, hvor publikum via en skærm kunne modtage “undervisning” af en række fremtrædende danskere. Tanken var, at rummet skulle give stof til eftertanke og være et rum for kritisk tænkning, hvor vi sætter spørgsmålstegn ved magtens diskurs.

I Jani Leinonens “skolerum” bliver der altid brugt lokale “aktivister” som undervisere. På den måde bliver arbejdet med skolen også et socialt projekt, der er drevet af fælleskabet. De danske undervisere var:

Emma Holten: Feminist og debattør. I 2011 var hun offer for hævnporno på nettet, men hun har siden formået at vende situationen til en debat om retten til selvbestemmelse, om rettigheder på nettet og ikke mindst om som individ at miste tilliden til staten.

Robert Olsen: Leder af Kofoeds Skole. Har i mange år arbejdet med hjemløse, narkomaner og andre udsatte.  

Parl Kristian Bjørn Vester / Goodiepal eller Gæoudjiparl: Musiker, komponist og technokriger. Beskæftiger sig med generationsopgør og evnen til kritisk tænkning i forhold til gængse normer, rammer og regler.

Lisbeth Zornig Andersen: Har i mange år arbejdet med forskellige grupper af socialt udsatte og særligt med børns vilkår. Hun har hjulpet syriske flygtninge fra Danmark til Sverige og er blevet et billede på, hvordan civil ulydighed kan gøre en forskel, men også føre til retsforfølgelse.

Kjartan Arngrim: Musiker fra bandet Folkeklubben. Folkeklubbens sange skildrer mange forskellige sider af det danske samfund fra værtshuset på Vesterbro over Hus Forbi-sælgernes julefrokost til Tønder Festival og Mændenes Hjem. 

Leinonens udstilling var del af den nordiske udstillingsrække ARoS Focus // New Nordic.  Udstillingen blev lavet i samarbejde med Kiasma museum for samtidskunst i Helsinki. 

Billede: ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Billede: ARoS Aarhus Kunstmuseum.