Billedkunst

TAKTILE FORTÆLLINGER

Guldagergaard, 2023

Billede: Bjørn Mortensen

TAKTILE FORTÆLLINGER, 24-25.6.2023 & 1-31.7.2023,

GULDAGERGAARD, SKÆLSKØR

Særudstillingen Taktile fortællinger er del af CLAYTOPIA SOMMERGuldagergaard International Ceramic Research Center.

En af særudstillingens deltagere er Pauliina Pöllänen (Finland). Pöllänen bor og arbejder i Bergen, og har arbejdet med ler og keramiske materialer i mere end tyve år. Hun har blandt andet udstillet på V&A – Victoria & Albert Museum i London, Designmuseet i Helsinki, CLAY og Uppsala Kunstmuseum. Pöllänen udforsker "relieffet", og er interesseret i at undersøge dets position mellem håndværk og kunst, skulptur og billede. Hun er samtidig interesseret i krydsfeltet mellem det daglige og det metaforiske, og mange af hendes relieffer er udsprunget af minder – billedverdener, der glider gennem hinanden og danner nye konstellationer.  

Relieffets oprindelse går tusinder af år tilbage, traditionelt modelleret eller udskåret men, i modsætning til fritstående skulpturer, har relieffer en baggrund, der giver perspektiv og rum, som i et billede. Relieffet kan fx skildre historiske begivenheder med menneskemængder, himmel og stjerner.  

Pöllänen peger selv på, at hun også er drevet af en nysgerrighed på, hvad der kan opstå spontant undervejs i processen, i selve arbejdet med leret.   

Lone Skov Madsen (Danmark) og Elina Titane (Letland) deltager også i særudstillingen.