Drama

Festival for ny europæisk dramatik

Husets Teater, 2009-2016

En lykkelig familie , Jussi Moila, 2015. Billede: Erika Svensson.

En lykkelig familie, Jussi Moila, 2015. Billede: Erika Svensson.

Festival for ny europæisk dramatik, 
2009-2016 / Husets Teater, København 

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK blev organiseret på Husets Teater i alt otte gange i 2009-2016. Under festivalen kunne man på fire dage opleve otte readings af tekster skrevet af otte af samtidens bedste europæiske dramatikere. På baggrund af et kort prøveforløb (2x4 timer) præsenterede et udvalgt hold af anerkendte instruktører og skuespillere deres bud på en reading, en iscenesat læsning, af de otte tekster. Alle teksterne blev introduceret af dramatikerne selv på engelsk og opført på dansk med engelske overtekster. Festivalen bød desuden på tilknyttede arrangementer, f.eks. officiel åbning, paneldiskussion, debat, koncert og fest. Alle arrangementer var gratis og åbne for publikum. 

Festival for ny europæisk dramatik var et samarbejde mellem Husets Teater, EUNIC, Finlands kulturinstitut i Danmark, Institut Français Danemark, Goethe Institut Dänemark, British Council, Det Italienske kulturinstitut i København og Det Danske Kulturinstitut. Festivalen blev desuden støttet af en række fonde. I 2013-2016 var festivalen også en del af Københavns teaterfestival, CPH STAGE, som bød på en lang række andre arrangementer i samme periode. 


I løbet af 2009-2016 kunne man opleve readings af tekster af de følgende finske dramatikere: 

2009: Juha Jokela - Performanceøkonomi (Esitystalous) 

2010: Laura Ruohonen - Krigsturister (Sotaturistit) 

2011: Saara Turunen - Broken Heart Story  

2012: Paavo Westerberg - Løgnen (Valhe) 

2013: Juha Jokela - Performanceøkonomi 2 (Esitystalous 2)

2014: Pipsa Lonka - These little town blues (Lauluja harmaan meren rannalta)  

2015: Jussi Moila - En lykkelig familie (Onnellinen perhe) 

2016: Sara Ehnholm Hielm - Vinterkriget - Here we go again