Dans

Citywo(men)

Illums Bolighus, 2016

Citywo(men), Gruppen Fyra, 2016. Billede: Saimi Joutsi.

Citywo(men), Gruppen Fyra, 2016. Billede: Saimi Joutsi.

Citywo(men) – Gruppen Fyra, 25.-27.8.2016,  
Illums Bolighus, København 

I 1989 lavede den verdenskendte finske danser Reijo Kela en legendarisk danseperformance, Cityman, hvor han optrådte midt i Helsingfors i en 15 m2 stor kasse af plexiglas i 12–16 timer ad gangen i en uge. Han dansede både alene og med indbudte gæster. Hans solo-optrædener bragte nye og originale synsvinkler ind på den finske dansescene i 1980’erne. 

Med Reijo Kelas forestilling som inspiration gik Finlands kulturinstitut i Danmark i gang med et projekt for at synliggøre og forene dans, musik og finske mode- og designprodukter midt i Københavns pulserende centrum. Sammen med det finske danseensemble Gruppen Fyra og 12 finske virksomheder og Finpro, kreerede Finlands kulturinstitut i Danmark en helt ny type eksportfremstød i udstillingsvinduet i Illums Bolighus i centrum af København.  

Gruppen Fyra præsenterede sin danseperformance CITYWO(MEN) i Illum Bolighus’ udstillingsvinduet i august 2016. I CITYWO(MEN) tilbringer tre kvinder tre dage, der er tilpasset bolighusets åbningstider, i udstillingsvinduet, hvor de beskæftiger sig med dagligdags gøremål. Værket indeholder såvel improviserede som koreograferede elementer. Gruppen Fyras dansere, Pia Liski, Virpi Juntti og Jenni Nikolajeff, dansede i udstillingsvinduet i tre dage, uafbrudt i hele bolighusets åbningstid, ti timer om dagen. Finske designprodukter spiller en central rolle i forestillingen, hvor alverdens ting bliver suget ind i dansens hvirvler: tasker fra Lovia og Kasperi, tøj fra Noolan, Andiata, R-Collection og Frenn, undertøj fra Mähöne Brothers, minihaver fra Plantui Smart Garden, sko fra Marita Huurinainen, møbler fra Isku og design fra Iittala og Tonfisk. Den finske billedkunstner Mari Keto, der er bosat i Danmark, fremtryllede ved hjælp af designprodukterne en fantastisk scenografi, der skiftede hveranden time. Danserne og scenografen blev holdt med selskab i vinduet af de to musicerende studerende Teemu Mustonen og Lauri Kallio fra Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Desuden aflagde skiftende gæstedansere og -musikere besøg i udstillingsvinduet i løbet af de tre dage. Også institutleder, mag.art. Esa Alanne, sås danse i et jakkesæt fra FRENN i udstillingsvinduets hede. 

CITYWO(MEN) blev opført på Strøgets bedste placering, og når bølgerne gik højest blokerede det store publikum hele gågaden. Forestillingen blev desuden livestreamet på Periscope.  

Projektet var produceret af Finlands kulturinstitut i Danmark og gennemførtes i samarbejde med danseensemblet Gruppen Fyra, Metropolia professionshøjskoles pop/jazz-uddannelsesretning samt Illums Bolighus. 

Forestillingen blev til dels finansieret af Finpro og de medvirkende finske virksomheder - Plantui, Lovia, Marita Huurinainen, Isku Interior, Andiata, Noolan, FRENN, Mähöne Brothers, R-Collection, Tonfisk Design, Fiskars/Iittala, Kasperi. Projektet blev desuden støttet af Finlands honorære generalkonsulat i København.

 
 
 
 
P1010731.JPG
 
Mähöne Brothers. Billede: Saimi Joutsi.

Mähöne Brothers. Billede: Saimi Joutsi.