Billedkunst

CHART EMERGING + CHART CURIO

2019, Kunsthal Charlottenborg & Designmuseum Danmark

CHART EMERGING,  Sleeping Phrases (Sour Dependencies) , 2018, Océane Bruel. Billede: Chart.

CHART EMERGING, Sleeping Phrases (Sour Dependencies), 2018, Océane Bruel. Billede: Chart.

CHART EMERGING,  The Convalesent,  2019, Joel Slotte.

CHART EMERGING, The Convalesent, 2019, Joel Slotte.

CHART EMERGING + CHART CURIO,
30.8-1.9.2019 / KUNSTHAL CHARLOTTENBORG &
DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING, KØBENHAVN

CHART er centrum for Nordens kunst- og designscene og inviterer gallerier, kunstnere, designere, arkitekter, samlere, kuratorer og og kunst- og designinteresserede i alle aldre til tre dage med fokus på kunstnerisk praksis. Udover samtidskunstmessen på Charlottenborg, hvor 29 gallerier har stande, og designmessen på Den Frie tilbyder CHART en række udstillinger, performances, talks, koncerter og filmvisninger. CHART sætter også i 2019 igen fokus på den unge og spirende generation af kunstnere og designere gennem to kuraterede udstillinger, CHART Emerging på Kunsthal Charlottenborg og CHART Curio på Den Frie Udstillingsbygning.

Curio er en del af CHARTs talentprogram og præsenterer fremadstormende og innovative designtalenter i en ikke-kommerciel kontekst. Årets udstilling præsenteres i samarbejde med Designmuseum Danmark og bærer titlen Matters - Rethinking Materials. Udstillingen viser fem visionære tilgange til at gentænke, hvordan materialer - fra syntetiske til organiske - kan forme nye konceptuelle designideer for en mere bæredygtig fremtid. Udstillingen er kurateret af Line Ulrika Christiansen, rektor ved Domus Academy i Milano, sammen med Pernille Stockmarr, kurator ved Designmuseum Danmark, og vil vises i de nybyggede udendørs vitriner foran Designmuseum Danmarks indgang.

Curio præsenterer fem installationer af de spirende designere, Stian Korntved Ruud (NO), Sarah Vajira Lindström (SE/NO), Antrei Hartikainen (FI), Kajsa Willner og Kathrine Barbro Bendixen (DK), hvis værker undersøger, hvordan biprodukter og restmaterialer kan blive favorable, funktionelle og accepterede både æstetisk og kulturelt.

Emerging er en gruppeudstilling af yngre kunstnere fra Norden, som har potentiale til at indtage en markant position på samtidskunstscenen. I 2019 er Emerging for tredje gang kurateret af Helga Christoffersen, tidligere kurator ved the New Museum i New York og nyudnævnt direktør for Art Hub Copenhagen.

I år har Helga Christoffersen arbejdet under titlen The Gatherer, The Dumpsterdiver, The Raver, The Hunter, The Alien and The Witch, som er lånt fra et performanceværk af Oslo-baserede duo Tokyo Twins (DE/NO). Ved siden af værker af Océane Bruel (FR/FI), Maria Meinild (SE/DK), Joel Slotte (FI) og Agatha Wara (PE/NO) udforsker Emerging 2019 de nye måder, hvorpå den yngre generation af kunstnere omfavner fiktionen og udvikler ikke-menneskelige karakterer eller alter-egoer som en måde at møde virkeligheden omkring dem på. Selvom de bruger forskellige medier, udforsker alle kunstnerne det næres materialitet, gennem værker, der binder personlige, næsten pinligt ærlige erfaringer sammen med stereotype, idealiserede og futuristiske versioner af virkeligheden.


Finlands kulturinstitut i Danmark støtter de unge finske/Finlandsbaserede kunstnere og designere, der deltager i CHART Emerging og Chart Curio.

 
CHART CURIO.  SEITIKKI light installation , 2019, Antrei Hartikainen. Billede: Ville Vappula.

CHART CURIO. SEITIKKI light installation, 2019, Antrei Hartikainen. Billede: Ville Vappula.