Billedkunst

Three Knots, Antti Laitinen

Galleri Image, 2014

 
 

Three Knots, Antti Laitinen, 10.1.-23.2.2014, 
Galleri Image, Aarhus

 

Med en hastighed på tre knob, svarende til blot 6 km/t, sejlede den finske kunstner Antti Laitinen i 2010 fra Finland til Estland i en hjemmelavet barkbåd med sejl. Rejsen mellem Finland og Estland blev dokumenteret undervejs og præsenteret på udstillingen Three Knots, der blev vist på Galleri Image i Aarhus 10.1.-23.2.2014. Værkerne på udstillingen var alle baserede på længerevarende, fysisk krævende og umiddelbart absurde handlinger, som foregik i tæt dialog med naturen og med Laitinen som den selvopofrende hovedperson. Værkerne er symptomatiske for Laitinens tilgang til både sig selv, kunsten og sine omgivelser, idet han som en anden Sisyfos påtager sig adskillige timers nytteløst arbejde eller lader sin krop svede og lide under endeløse fysiske anstrengelser.   

Drivkraften bag Laitinens mærkværdige, halvt heroiske, halvt dumdristige eskapader, er et grundlæggende ønske om at udfordre forestillingen om det menneskeligt mulige og det socialt acceptable. Med naturen som både scene og rekvisit, og ved at fordreje hverdagslige hændelser i retning af det absurde, tilskynder han til en kritisk refleksion over, hvorvidt den måde vi lever på er den mest optimale og eneste rigtige. Med humor og ironi udfordrer han kulturelle vaner og stereotype tankebaner og åbner op for et nyt perspektiv på de handlinger, vi betragter som de mest åbenlyse. 

Antti Laitinen repræsenterede Finland ved Venedig Biennalen i 2013. I forbindelse med udstillingen blev der også arrangeret en Artist Talk på Aarhus Kunstakademi. Udstillingen blev produceret i samarbejde med Galleri Image og var støttet af Statens Kunstråd og Frame Visual Art Finland. 

Voyage,  Antti Laitinen, 2008.

Voyage, Antti Laitinen, 2008.