Billedkunst

Reflective Shadow

Ordrupgaard, 2011

Reflective Shadow , Malin Ahlsved. Billede: Emma Portin.

Reflective Shadow, Malin Ahlsved. Billede: Emma Portin.

Reflective Shadow &
Helene Schjerfbeck,
22.9.2011-12.2.2012 / Ordrupgaard, København

10 unge finske kunstnere blev udstillet under titlen Reflective Shadow. 10 Contemporary Artists from Finland på Ordrupgaard. Samtidigt viste museet en særudstilling med den store finske kunstner, Helene Schjerfbeck. Udstillingen — den mest omfattende af Schjerfbecks værker, der nogenside er set i Danmark — introducerede hende som en af de største kunstnere i Norden, og var et led i museets serie af udstillinger om store, nordiske kunstnere, der inkluderer navne som Hammershøi, Willumsen, Balke og Munch.   

Reflective Shadow, kurateret af Leevi Haapala fra KIASMA Museum of Contemporary Art, spændte vidt — fra oliemalerier og akvareller over gips, glas og skulpturer til video- og installationskunst — alt sammen udvalgt til at fungere i samspil med museets Helene Schjerfbeck-udstilling. Ifølge Haapala er udstillingens titel, en reflekterende skygge, “en metafor for kunstværkets måde at komme til udtryk på. Kunstneren kan beskrives som en illusionernes mester, der sætter en forestilling op for øjet, en forestilling beskueren skal forholde sig til”. Hver af kunstnerne på udstillingen præsenterede deres egne overvejelser, som beskueren kunne dele og lade sig forundre over. 

De 10 finlandssvenske kunstnere, der blev præsenteret på udstillingen var Malin Ahlsved, Axel Antas, H.C. Berg, Mi Duncker, Saara Ekström, Lotta Ingman, Marjo Levlin, Nina Roos, Hans Rosenström og Kim Simonsson. 

De to udstillinger blev gennemført i samarbejde med Ateneum, KIASMA og Svenska kulturfonden.

Reflective Shadow , Nina Roos. Billede: Emma Portin.

Reflective Shadow, Nina Roos. Billede: Emma Portin.