Drama

Panik - Mika Myllyaho

Teaterturne, 2008-2009

Panik , Mika Myllyaho.

Panik, Mika Myllyaho.

Panik (Paniikki), Mika Myllyaho, Bellevue Teatret, 14.2.-21.3.2008 / Aarhus teater 7.5.-6.6.2009

Tre mænd forsøger at hjælpe hinanden ud af de meget forskellige former for panik, de hver især er havnet i. Den grafiske designer Max tør ikke gå uden for en dør. Ingeniøren Leo tør ikke gå hjem, fordi hans kæreste har efterlyst fremtidsplaner. Og studieværten John, kaldet Teflon, tør slet ingenting, fordi han uheldigvis kom til at svine en buddhistmunk til for åben skærm, og nu vil de lukke hans talkshow. Mika Myllyahos Panik er en stakåndet hverdagskomedie om mænd på randen af et nervøst sammenbrud. 

Panik var de tre skuespilleres bud på venskab anno 2008 — Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby. I privaten er de nære venner, de har gennem snart 20 år festet sammen, snakket sammen, rejst sammen, holdt sammen. Deres indbyrdes forhold var drivkraften bag denne opsætning. I samarbejde med instruktør Morten Kirkskov og scenografen Camilla Bjørnvad besluttede Berthelsen, Kopernikus og Lyby, at det tiden var inde til at stå sammen – for første gang nu på scenen.

Panik blev vist i reading-form for danske teaterfagfolk i 2006, og rettighederne til værket blev straks reserveret til instruktør Morten Kirkskov. Panik blev opført på Bellevue Teatret i foråret 2008, hvor der blev solgt 14.000 billetter til forestillingen, og det var både en kunstnerisk og økonomisk succes såvel for teatret som for Mika Myllyaho. Værket fortsatte i foråret 2009 sin rejse til Aarhus Teater, hvor det opførtes i tre uger.