Helene Schjerbeck i Ordrupgaard 22.9.2011-12.2.2012

22.9.2011 by

Dette efterår kan Ordrupgaard præsentere en særudstilling med den store finske kunstner, Helene Schjerfbeck (1862-1946).

Helene Schjerfbeck: Självporträtt. 1912

”Tag Frida Kahlos liv og Edvard Munchs øje og få en målestok for Helene Schjerfbecks værk …”
The Independent, 2003

Det finske national-ikon er kendt for sine følsomme landskaber, ekstremt forenklede interiører og figurer, samt en lang række eksperimenterende og nybrydende nature morter. Men først og fremmest er hendes suggestive selvportrætter næsten blevet symboler for hendes forfinede kunst – og vidnesbyrd om et helt usædvanligt talent.

Finlands store modernist

Helene Schjerfbeck har længe været ukendt for det brede publikum uden for Finland. Men i de senere år har en voksende, international interesse for hendes dybt originale kunst affødt udstillinger på internationale museer. Med Ordrupgaards udstilling er det ønsket at præsentere et dansk publikum for et udvalg af hendes betydeligste værker og vise essensen i hendes originale bidrag til modernismen. Udstillingen vil introducere hende som en af de største kunstnere i Norden og er et led i museets serie af udstillinger om store, nordiske kunstnere – med tidligere navne som Hammershøi, Willumsen, Balke og Munch.