Elina Brotherus på Martin Asbæk

15.6.2012 by

Through the looking glass, Elina Brotherus 2011

Den finske fotokunstner Elina Brotherus stiller ud på Gallery Martin Asbæk 1-30 juni 2012.

Suomalaisen valokuvataiteilijan Elina Brotheruksen soolonäyttely Gallery Martin Asbækilla 1.-30. kesäkuuta 2012.Elina Brotherus (b.1972) er en af Finlands mest internationale, anerkendte fotograferer og videokunstner, der med sin anden solo udstilling i Martin Asbæk Gallery inviterer beskueren med på en rejse rundt i det franske smukke interiør og landskab. Gennem de seneste 13 år har Frankrig været kunstnerens andet hjem, og derved dannet baggrund for en række fotografiske serier.

Nudo fiorentino, Elina Brotherus 2010

Brotherus fotografier er poetiske og alligevel virkelighedsnære. Fra de tidlige arbejder, hvor de subjektive erfaringer og kærligheden i dens nærvær og fravær var i fokus. Sidenhen serien The New Paintings (2000-04), der skildrede æstetiske landskaber fra kunstnerens hverdag, rejser og med særlig fokus på horisonten og lysets forandring. I 2002 begynder serien Model Studies, hvor modellen ofte i form af kunstneren selv udforsker sammenhængen mellem individ og rum, både i forbindelse med interiør og landskaber. Modellen vender ofte ryggen til beskueren, hvilket tilfører fotografierne en rolig fordybelse frem for en konfrontation.

Siden 2005 har Brotherus arbejdet på serien Artist and her model, der referer dels til hendes brug af andre modeller i relation med hende selv og dels hendes interesse for måde at betragte sin model.

Kunstnerens blik er neutralt, observerende, granskende og til tider overraskende og beundrende. Et af de mest tydelige karakteristika ved Brotherus’ fotografier er brugen af hende selv som model. Men der er ikke tale om et selvportræt men kroppen set rent objektivt og synliggørelsen af kunstneren betragtning af modellen. At Brotherus selv agerer model tydeliggøres ved at kameraets udløser ofte er et ganske centralt element. Udstillingen i Martin Asbæk Gallery er retrospektiv med et udvalg af nye og ældre værker gennem de seneste 10 år.

Velkommen til fernisering fredag den 1.juni kl. 17-19!